Avisa Nordland 2011
Annhild foran sine malerier
AVISA NORDLAND
FREDAG 3. JUNI 2011 kultur 5
BODØ: Kunstmaler Annhild Brit Gustavsen fra Oslo kommer til Bodø for å holde kurs helgen 1.-3.juli.

Gustavsen har holdt malekurs i flere år og forteller at hun ønsker å glede folk og la de nyte farger og former på lerretet.

– Det er viktig å være glad og føle det godt med seg selv. Kursene er uhøytidelige, latteren sitter løst og det blir servert masse teori, sier kunstneren. Gustavsen mener mange oppdager kunstneren i seg på disse kursene, og at de erfarne får en ny giv. I Bodø blir det kurs i maling med akryl, og kurset holdes på City Hotell/Kaffelars.

– Deltakerne blir tildelt øvelser og oppgaver på kurset, og det skal males ett motiv for hver kveld, forklarer Annhild Brit Gustavsen.


kers Avis Groruddalen -

(juni. i 2007)
Mal deg glad
Annhild Brit Gustavsen mener at man blir i bedre humør av å male.Til høsten starter hun nok en gang opp med malekurs på Årvoll gård.

- Du blir inspirert til å bli mer glad når du maler med pensel sammen med andre, mener Gustavsen, som til vanlig holder kurs i både latteryoga og maling. Hun peker på at det er avslappende å male, og beskriver det som å hekte seg opp i et ukeblad eller en såpeserie og dermed fjerne seg fra hverdagens stress og mas.
Gustavsen stortrives på Årvoll gård, og har hatt både kunstutstilling og malekurs på gården tidligere. Høstens kurs starter opp 8. august og går over sju uker. Nytt i år er at kursdeltakerne treffes første dagen over en kaffekopp et annet sted enn kurslokalet, for å bli kjent med hverandre og utveksle ideer.
I våningshuset på Årvoll gård vil du lære deg både grunnleggende teknikker og om den abstrakte impresjonistiske malerkunsten, som går ut på at du maler det inntrykket du har og ser av det utvalgte motivet der og da, eller male en opplevelse.
- Dette kurset er annerledes enn det forrige jeg hadde, fordi deltakerne denne gangen blir inspirert av impulser og ikke bare får instruksjon. Dessuten blir det mer lek med farger, sier Gustavsen, og legger til at det også vil bli litt latteryoga i løpet av kurset.
Malekurset er for maleglade personer fra 20 til 104 år og passer for både nybegynnere og viderekommende.
ina
Onsdag 6. juni 2007
Akers Avis Groruddalen


BladetENKEL -

(juni. i 2005)

Mandagmorgen klokka ni 

Tekst: Albert H. Collett

Mandag morgen klokka ni. Huttetu, tenker noen. Ikke Annhild Brit Gustavsen. Hun er blid som ei sol, koser seg med en kopp te, kikker litt på frokost-TV, sjekker e-posten. Ennå er det over en time til hun må gå. Hun kan ta livet med ro.
Bortsett fra akkurat i dag, for i dag vil Enkelt vite hvordan det er å drive enkeltpersonforetak på taket av Aker Brygge. Når hun får vite at journalisten er distraksjonshysteriker og TV-hater, slår hun av.
- Skal jeg dekke over også? spør Annhild, og ler godt: - Men jeg ler alltid med, aldri av, føyer hun til. En viktig presisering for en som livnærer seg av latteryoga.

Gjør det du vil
Noen vil kalle henne privilegert. Det tar Annhild med ro. Hun vet at hun kunne ha tjent mye mer dersom hun hadde vært nødt. Men det er hun ikke. Derfor kan hun fokusere på hovedsaken: Du må vite hva du har lyst til for å få det bra på jobb.
- Jeg startet sånn, forteller Annhild: - For ti års tid siden spurte jeg mannen min: Kan jeg få lov til å slutte på jobb?
- Ja, sa mannen min.
Så satte jeg meg ned og tenkte: Hva har jeg lyst til å gjøre? Hvorfor? Hvem kan jeg tenke meg å jobbe for? Jeg hadde arbeidet mange år på arkitektkontor, og vært innom reklamebransjen. Den gangen hadde jeg tre fire arkitektkunder som jeg laget prosjektmapper for. Sakte men sikkert trakk jeg meg ut.

Start i det små
Ei venninne ville ha meg med på latteryoga. Jeg ble med på kurs, og ble tent. Dette var gøy! Nå har jeg drevet med latteryoga og kurs og events i mange år, og etterspørselen bare stiger.
- Hvordan markedsfører du deg?
- Jeg startet i det små med å henvende meg til lokalavisene. Så laget jeg et fint e-brev. Før jeg sendte det ut, ringte jeg rundt til de jeg kunne tenke meg å jobbe for, og spurte om de ville ha. Ellers får du fort en sur reaksjon, og én sur er ti sure. Etter hvert som jeg har holdt kurs og events, så går ryktet. Jeg har til og med vært på frokost-TV. Det handler om å være frampå på en snill måte. La andre smake på ideen.
Og så har jeg tro på å lokke med litt gratis-tilbud. Første søndag i mai er verdens latterdag. Da holder jeg alltid gratis kurs.

Lag egen nettside
Annhild har egen nettside.
- Det er en nødt til nå til dags. Jeg har laget den selv – var ikke redd for det etter alle årene i reklamebransjen. Jeg har fått masse positive tilbakemeldinger, og et par henvendelser fra byråer som vil tjene penger på å forbedre den, ler Annhild. Men hun har slett ikke har tenkt å forandre den personlige profilen på siden. Bare se selv, på
www.annhild.no.

En merkelig fuglelyd avbryter samtalen:
- Det var bare en e-post, forklarer Annhild. Hun går for å sjekke. Det er fra en maleklubb som gjerne vil ha latterkurs. Annhild sender et første bekreftende svar.
- Det første jeg spør om, er alltid hvor de har hørt om meg.

Konkurranse er bra
- Har du mange konkurrenter?
- Mange har utdannet seg til å holde kurs, men svært få satser egentlig seriøst. Jeg vet om en del som bare bruker det på sin egen arbeidsplass, men ikke så mange som driver profesjonelt på mitt nivå.
- Du er ikke redd konkurransen?
- Tvert imot! Konkurranse utvider markedet. Jeg samarbeider utmerket med flere av konkurrentene mine. Ofte får én av oss forespørsel om å holde et kurs som ikke passer på grunn av tidspunkt eller sted. Da sender vi bare henvendelsen videre til en konkurrent. Dessuten blir det mer blest om latteryoga dess flere som kommer inn på markedet.
- Hva er så rådet til den som vil starte i Ålesund eller Vadsø?
- Bare ta kontakt, så skal jeg hjelpe til så godt jeg kan! Det er bare å sette i gang. Og det er gøy! slår Annhild fast.
Den som måtte være i tvil, kan ta en titt på nettsiden hennes. Den er full av glade fjes.

Small is beautiful
- Du vet vel at det er moderne med store kjeder nå til dags. Hvorfor satser du ikke stort?
- Jeg gjør dette for livsgledens skyld, ikke for å bli rik. Et stort AS ville skape utgifter og ansvar for andres inntekt. Jeg ønsker ikke å ha ansvar for andre enn meg selv, og da passer enkeltpersonforetak best.
- Fører du regnskapet selv?
- Jeg gjør alt selv, og vil anbefale andre å gjøre det samme. Jeg liker følelsen av å ha full kontroll over det jeg holder på med. Dermed skal jeg ikke påstå at jeg er veldig flink.
Men jeg samler bilagene i en haug, og når året er omme fyller jeg ut alle skjema selv. Fradragene er jeg mindre flink med, det skal innrømmes, men butikken er ikke så stor.

Latter og maling
Sier Annhild, og klokka nærmer seg kvart over ti. Vi får det travelt, for hun skal holde malekurs.
- Jeg har en fortid både som kunstmaler og keramiker, og malingen blir det stadig mer av. Snart skal jeg ha utstilling her på Aker Brygge, forteller hun.
Vi slår følge på veg ut, og går innom klesbutikken som har bedt henne stille ut bildene sine. Den første i landet der innehaveren har designet hele butikken selv for å stå i stil med klærne. Han gleder seg til å få Annhilds bilder på plass.
Det skjønner vi godt. De glade og fargerike bildene hennes pryder leiligheten helt oppe på taket av Aker Brygge. Fra terrassen kan hun kaste stein på Kjell Inge Røkke om hun vil, men det kommer neppe til å skje. Annhild er ikke typen som kaster stein.
Før vi skiller lag, får jeg visittkortet hennes:
- Forresten, sier hun: - Bruk aldri bilde på visittkortet. Det blir fort gammelt, og da virker det mot sin hensikt.

- Javel, sier jeg, og gir henne det seks år gamle visittkortet mitt. Med bilde.


 

Personalbladet - (juni 2002)

Lær å le!

 

Latterkursene startet i India, og har spredd seg som en farsott til den vestlige verden.

- En god latter gjør mer enn å forlenge livet, sier Annhild Brit Gustavsen som tar oppgaven på ramme alvor. 

 

Første søndagen i mai er verdens latterdag, og Annhild Gustavsen i ADesign Motivasjon og Latter markerer dagen med å holde gratis latterkurs for de ansatte på Peppes Pizza på Aker Brygge. Et drømmelag for en som skal holde latterkurs. De er allerede i supert humør før kurset starter, og kaster seg hemningsløst inn i latterøvelsene.

- Dette kaller vi berg- og dal banen, roper Gustavsen og viser øvelsen med hele seg.

Slik fortsetter det med stadig nye uhøytidlige og enkle øvelser i en halv time, og det virker etter hensikten. Vi ler ? til hverandre og med hverandre.

 

Startet i India

Latterkursene har sin opprinnelse i India, hvor den indiske legen Dr. Madan Kataria (London Times kalte ham en guru i fnising), har utviklet en latterterapiteknikk med røtter i Yoga. Det begynte i 1995, og i dag er det i følge Annhild mer enn 80.000 mennesker fra hele verden som har deltatt på programmet. Annhild Brit Gustavsen startet sitt motivasjon og latterfirma i 2001, og tilbyr latter og motivasjonskurs både til bedrifter og private.

- Latter styrker immunforsvaret, øker endorfin nivået og lungekapasiteten og gir større  blodtilførsel til muskler og andre organer. Dessuten gjør det deg mindre stresset og mer positiv til omgivelsene. Latter er rett og slett sunt både for kropp og sjel, sier hun.

Kanskje skal man ikke ta seg selv så alt for høytidlig for å delta på et slikt kurs. Men saken er vel at de som trenger det mest er de som med størst sannsynlighet ikke vil delta.

Annhild Gustavsen i ADesign Motivasjon og latter har hentet inspirasjon og kunnskaper hos Dr. Madan Kataria i India.

 

Latterkurset hos Peppes Pizza 1 gang pr. mnd., virker etter hensikten.

 

Tekst og foto: Ole Alvik fra fagbladet 

 

Upgrade your email with 1000's of cool animations Til toppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upgrade your email with 1000's of cool animations Tilbake til siden om Annhild

Upgrade your email with 1000's of cool animations Tilbake til hovedsiden

PulsLiv Blomstrende kurs på Tjuvholmen 2010
se her og bla til side 19 og 20:
http://issuu.com/selvaag/docs/plussliv_nr1_2010


Intervju med en av elevene i Bardufoss Malekurs 2010 i Nye Troms avis.

Avisen NyeTroms klikk på foto så blir det større :-)

 
Senior 5 – 2009 Annhild

Intervju med Annhild på aker Brygge 2. sept. 2009.  

Annhild – farverik og morsom

Tekst: Dag Bredal. Foto: Tore Henning Larsen

Annhild heter hun og hun lo da hun ble født! I dag holder hun latterkurs for medmennesker som gjerne vil lære om livet på den muntre siden. Og som om ikke det var nok: Damen er også en habil kunstner som holder malerkurs for glade kunstnerspirer over det ganske land!

Annhild Brit Gustavsen oppfatter kunst og latter som to sider av samme sak. Derfor holder hun også kurs der begge elementene er på plass. Hun er den eneste i Norge med den kombinasjonen! Annhilds kurs har til hensikt å gjøre deg glad i deg selv, en forutsetning for å nyte livet og være glad i andre. Med sine 57 år og selvsagt medlem av Seniorsaken, ett av hennes argumenter for å ta dette alvorlige skrittet var muligheten for rimeligere trening på SATS. En ytterligere mulighet til gledesspredning og livsforlengelse! 

Latter er sundt!

Knapt noe er sunnere enn å le, hevder Annhild med sin champagnesprudlende latter. Latterkursene, som for øvrig er utprøvd med hell av Seniorsaken Kristiansand, reduserer smerte, styrker immunforsvaret, sover bedre, gleder seg mer, får bedre helse, trives bedre og styrker musklene. Dessuten tenker man klarere og blir mer kreativ. Ingen ler av hverandre under Annhilds kurs, folk ler med hverandre.

Latter finnes i mange varianter. Under Annhilds instruksjon vil du kunne bli mester i ulike disipliner: Selskapslatter, seminarlatter, jubellatter, grimaselatter og mobiltelefonlatter. Et eget kurs dreier seg om latteryoga, der de fysiske sidene ved latter blir nærmere utforsket. Hun har også etablert en latterklubb, for den som er blitt avhengig av regelmessig påfyll. Humor definerer hun som ”en knapp i hodet som trigges når underlige ting skjer”. Og underlige ting skjer der Annhild regjerer.

Setter farge på Norge

 Annhild holder mange malerkurs. Etter avtale kan hun dekke hele Norge med maling og moro, men de faste kursene foregår på Aker Brygge og Årvoll Gård oppe ved Bjerkebanen. Ett av kursene i høst finner sted på Hamarøy, der en bedrift i Hamsun-landet vil lære mer om tilværelsens mange farger. Flere kurs er for bedrifter og organisasjoner som er interessert i festlige saker som teambuilding og workshops. Andre kurs er beregnet på mennesker som bare vil utvikle sine talenter til å lage streker, nyte farger, komme i bedre humør og lære å se verden på nytt.

Hun har malt og ledd hele livet. Etter diverse kunstskoler har hun hatt en yrkeskarriere innenfor arkitektvirksomhet og grafisk design. Etter flere år som illustratør, bestemte hun seg for 10 år siden til å kutte alle fortøyninger og begi seg ut på gledens osean, uten fast jobb.  Seilasen har gått fint. Det begynte med at hun inspirerte seniorene på Brobekk eldresenter ved Risløkka, der hennes foreldre nyter sitt otium.

På malerkursene lærer du både teknikk og konstruksjon, sprudle og være glad. Ingen trenger å kunne noe om kunst og maling på forhånd. Ikke en gang hva som er opp og ned på en pensel. Elevene er fra 22 til 82 år og alle trives. Ved påmelding får du instruks om hva du trenger av utstyr. Annhild holder 7-8 kurs i året på ukedager over 6-12 uker utenom weekendkursene.

For mer informasjon om Annhild og kursene hennes, se www.annhild.no eller ring telefon 97780985.

Billedtekst: Annhild Brit Gustavsen, bedre kjent som Annhild, er en av Norges minst selvhøytidelige og desidert morsomste personer. Hennes liv utspiller seg i to dimensjoner, farger og latter. 
 

Bli med Annhild og Seniorsaken på malerkurs i Frankrike

Seniorsaken og Annhild inviterer deg til å bli med på malerkurs i Frankrike sommeren 2010. Tidspunkt, sted og priser vil bli kunngjort senere, men interesse kan meldes allerede nå til Seniorsaken. Forutsetningen for at kurset lar seg realisere er at vi får minst 10-14 deltagere.


Her er det en del skriverier og artikler om meg og mitt, men jeg er også skribent selv for bl.a. bladet Lillit og Barnehageboka. Lyst til å ha mine ting i dine blader og tidsskrifter?

Mail meg: info@annhild.no

Magasinet, PLUSS TID (juni.2004)

"Smil til verden - og den smiler igjen"

.....er et kjent og kjært uttrykk. Men hvor dypt stikker det? I følge en ekspert PlusTid har snakket med, er det vitenskapelig dokumentert at smil og latter hjelper mot stress, styrker immunforsvaret og redurserer høyt blodtrykk.

Det er gjort utallige undersøkelser som viser at mil og latter er bra for oss. Annhild Brit Gustavsen i ADesign Motivasjon & Latter fremhever noen av resultatene, som gir deg grunn til å trekke på smilebåndet med en gang.

Immunforsvaret styrkes:
Negative følelser svekker immunforsvaret og gjør kroppen mer utsatt for infeksjoner. Latter bidrar til å øke tallet på hvite blodlegemer, som styrker immunforsvaret.

Naturlig smertestiller:
Latter øker novået av endorfiner, som er kroppens naturlige smertestillende.

Latter er trening:
Latter er mosjon på lik linje med roing og jogging. Det øker blodtilførselen til muskler og organer, samt bedrer fordøyelsen.

Du virker yngre:
Et smilende ansikt virker tiltrekkende i seg selv. Men smil og latter er også ypperlig trening for musklaturen i ansiktet. Smil og latter strammer opp og gjør mimikken mer levende.

Du lærer bedre:
Flere undersøkelser viser at latter øker innlæringsevnen.

Velvære øker:
Latter gjør deg mer positiv til omgivelsene og mindre irritert over småting. Latter er også bra mot både depresjon, angst og søvnløshet.

Mindre stress:
Latter gir ro, harmoni og avspenning - og er dermed en av de beste metodene for å ta knekken på stress. Latter har en innebygd balanserende mekanisme, som gjør at den stimulerer og virker avslappende på samme tid. Dette produserer en følelse av velvære, som hjelper deg til å unngå stress.

Lungekapasiteten blir bedre:
Mennesker med astma eller bronkitt kan ha utbytte av latterterapi, fordi latterhikstene øker lungekapasiteten og oksygennivået i blodet.

Latter kan redusere høyt blodtrykk:
Kay Herth (American Journal of Nursing 1984) har dokumentert at det er en tydelig reduksjon av høyt blodtrykk etter latterterapi.

Latter virker smertestillende:
I Norman Cousins berømte artikkel (New England Journal of Medicine 1976) dokumenterer han at ti minutter med latter har smertestillende effekt i to timer på sin egen alvorlige ryggradlidelse. Dette var oppsiktsvekkende, da han hadde forsøkt tradisjonelle smertestillende midler uten hjelp.

Gustavsen holder latterkurs for både voksne og barn. Hun har også startet en latterklubb. - Latterkurs passer for de fleste mennesker. Alle trenger av og til å bli minnet om at de ikke er glemt og tilsidesatt. Et latterkurs kan gi deg mer livsglede, øke trivselen din og minke sykefraværet på jobben, forteller lattereksperten.

Gustavsen bekrefter at mange mennesker har blitt mer glad i seg selv etter å ha gjennomført latterkurs.

-Hvordan kan foreldre ispirere barn til å smile og le?
- Foreldrene må ta frem barnet i seg og leke mer. Hvis du i tillegg tør å vise glede overfor barna og deler positive tanker med dem, er du godt på vei, sier Gustavsen. Du kan lese mer om både latterkurs og latterklubben på www.annhild.no

Upgrade your email with 1000's of cool animations Til toppen


Bydelsavisen Oslo Vest (mai 2003 )


Latterkurs for alle!

 

Nå har du muligheten til å melde deg inn i Latterklubben Go'latter'n, som ble etablert den 1. april i 2002. Go'latter'n er en klubb for de som vil opprettholde latteren hver måned.

 

- Annhild ble etablert i 1996. Motivasjon & Latter ble etablert i 2001. Jeg tilpasser kurset til blant annet seminarer, møter, kick off, kurs, fester, sammenkomster og begivenheter. Kursets latterøvelser gir inspirasjon, overskudd og lagånd. Jeg kombinerer dette med enkle tegneoppgaver og motiverende gruppeoppgaver, sier daglig leder Annhild B. Gustavsen fra Aker Brygge. Hun snakker ivrig og engasjert om at deltakerne oppdager at de gjennom dette er med på å skape et positivt miljø i en gruppe. Ut fra samme engasjement for å skape sosiale relasjoner, startet hun i fjor også Aker Brygge Kunst og Kulturklubb, et tiltak som har vakt lokal begeistring.

 

Alle blir i godt humør

Etter endt motiverende inspirasjons- eller latterkurs, har du lært hemmelighetene med hensyn til hvordan du bedrer motivasjonen, overskuddet og trivselen i hverdagen. Latterkurset gir deg mange fine triks og øvelser angående latter og avslapning. Kurset er et fantastisk artig innlegg på 30 minutter. - Undersøkelser viser at vi automatisk blir i bedre humør når vi ler og smiler, også selv om vi i utgangspunktet ikke hadde mye å le eller smile av, sier Gustavsen.

 

Verdens latterdag

Gustavsen arrangerte et gratis latterkurs på Bygdøy - Frogner Frivillighetssentral den 29. april. Kurset ble holdt i forbindelse med markeringen av verdens latterdag, som var den 4. mai. De 14 deltakerne fikk uten tvil trent lattermusklene. Neste år blir det en annen i vårt distrikt som får den gleden. I 2002 var det Bygdøy - Frogner Sosialsenter som fikk æren. Dette er til å anbefale, kunne deltagerne bekrefte.


Osloposten - (mai 2002)

latterkurs ler du uten at du helt skjønner hvorfor.

 Latterkurs gir økt kreativitet

Av: Gunnar R. Larsen [29. mai 2002 15:49]

Den nye farsotten på kursfronten er latterkursene. Du trodde kanskje du hadde det morsomt før du leste dette, men der tok du dessverre feil.

Glem alt du har hørt om naturlig latter. Den slags vranglære blir raskt luket vekk. Latter skal fremprovoseres. Hvis du ikke synes noe i livet er artig, risikerer du faktisk å le deg i hjel før du er halvveis i kurset.
Hva som er så morsomt, mener du? Vel, det er vanskelig å forklare.
Lattergeneral Annhild Brit Gustavsen har gjort det til et levebrød å få andre til å le. Selv ler hun mye og ofte og beskriver seg selv som latterglad. Bedre humør, mindre stress og økt kreativitet er hennes trumfkort.
For å gjøre en grundig undersøkelse på fenomenet, fikk vi en prøvetime.
Scenen er satt: 15 middelaldrende damer stående i sirkel får beskjed om å si:

Ha, ha, ho-ho-ho. Dette repeteres, samtidig som deltakerne klapper taktfast med. Deltagerne liker dette veldig godt, og blir revet med.
Etter denne korte oppvarmingen, slår kurslederen opp det hun kaller latter døra. Når hun gjør dette ved å slå venstre armen ut i full lengde, skal alle le høyt på kommando. Vi registrerer at døra blir åpnet ved jevne mellomrom, av og til på vidt gap, før den igjen lukkes helt.
Nå begynner enkelte av deltagerne å bli så varm i trøya at de til og med ler utenom øvelsene. Dette  kan nesten minne om et litt overfestlig vorspiel, der alt etter hvert er gøy.

Men det kommer mer. Nå er det tid for is bading. Alle får beskjed om å hoppe inn i midtsirkelen og late som om de is bader. Samtidig skal de lage den lyden som de tror vil komme idet kroppen bryter vannflaten. Resultat 15 hylende damer. Og, for de som er i tvil; påfølgende hysterisk latter.
Nå kommer den øvelsen for den mannlige observatøren. Mens kvinnene skal forsøke å le som menn, må undertegnede anstrenge seg for å le som kvinner gjør. Det oppstår en pinlig pause, men kursleder oppfatter raskt situasjonen, mumler noe som får de andre til å le, før hun kjører videre med nye påfunn.
Etter noen minutter med berg- og dal bane, elleville jubelscener etterfulgt av desibelsterke latterhikst, virker de 15 kursdeltakerne uforskammet opplagt.
Det er tid for oppbrudd. Jeg prøver å snakke med noen, men alle bare ler og ler og ler. Jeg forsøker meg med ha-ha, ho-ho-ho, og er plutselig med i gjengen. Da først skjønner jeg alvoret: Jeg er ikke det minste morsom, men her ler de med hverandre og ikke av hverandre, så det er heldigvis ingen som merker det?

Latter
-  Gir ro, harmoni og  avspenning
-  Forebygger depresjon, angst og søvnløshet.
-  Styrker immunforsvaret (antall hvite blodlegemer øker).
-  Virker smertestillende (antall endorfiner øker).
-  Reduserer høyt  blodtrykk.
-  Øker lungekapasiteten og blodets oksygennivå.
-  Bedrer fordøyelsen og øker blodtilførselen til muskler og organer.
-  Trener muskulaturen i ansiktet.
-  Innlæringsevnen øker.


Upgrade your email with 1000's of cool animations Til toppen

Ta en titt på God morgen Norge med kjendisser fra 2009. klikk her


Magasinet, Dagbladet - (sept. 2003)

DE HOLDER SEG FOR NESA mens de ler, ser hverandre inn i øynene og går rundt i det røde rommet. Latterklubben Go'lattern ønsker de nye medlemmene velkommen med en elglatter. For de uinnvidde kan det høres ut som kaklende høns. Jubellatter; de slår seg på låret og hopper i taket. Løvelatter; hendene krøllet sammen til klør, løftet opp til tinningen, en brølende latter så tennene vises. De holder seg på magen.

Gud, så smittende, ler Maj-Lis Uller fra Tønsberg, i latterklubben for første gang. Og det er umulig å ikke le, når de bryter ut i kranglelatter, i rocekeringlatter.

I latterklubben lærer vi ikke å le, men vi minner hverandre på at latter gir energi. Alle kan le, de har bare glemt å bruke det. Derfor gjør vi øvelser for å få frem latteren, forteller leder Annhild Brit Gustavsen i latterklubben, som holder hus på Peppes Pizza på Aker Brygge en gang i måneden.

Medlemmene er i alle aldre. Selve lederen Annhild (51) kan fortelle, at i dag er det folk i fra 32 - 55 år. Ingrid Sundin (50) og mannen Reidar Rindal (54) fra Oslo, ble medlemmer fordi hun mente mannen lo for lite. - Her kommer vi alltid til å gå. Det er så herlig å le.

Barn ler 400 ganger om dagen, mens voksne bare ler 15 ganger. Tenk så grusomt, sier Go'latter'n medlemmet Ingrid Sundin, og tar siste bit av kyllingsalaten. Latterklubben har gitt meg positivt syn på ting. I stedet for å banne i trafikken, ler jeg, sier mannen Reidar Rindal.

I LATTERKLUBBEN er det forbudt å le av hverandre. De skal le med hverandre.

Å le er medisin for sjelen. Latter er frigjørende. Det er så mange forknyttede mennesker som trenger å le. Ønsker du en moderne lykkepille, så dra opp venstre side av munnen med pekefingeren. Det setter igang latterimpulsene til hjernen, sier Inger Grefstad (40), fra Horten som har med seg datteren Nora (10). I latterklubben kommer de sammen, spiser og ler. De avslører at de selvsagt også ler av noe; som Mr Bean, svart humor og av seg selv når de tabber seg ut. Maj-Lis Uller, fra Tønsberg, er glad for at det kommer unnskyldninger, som en latterklubb, for å få folk til å le mer.

Latterklubbens leder Annhild, mener humor ikke er med på å ufarliggjøre virkeligheten. Humor setter fart i det gode i deg. Da blir det lettere å se virkeligheten med åpne øyne, sier hun.

Line Fredheim Storvik, journalist Magasinet, Dagbladet 2003

Kvinner og Klær KK - (sept. i 2003)


Latterlig sunt

Knapt noe er sunnere enn å le. Og har du det ikke morsomt, er det bare å le likevel. For kroppen lar seg lure.

 

Det er ikke alle ordtak som er vitenskapelig bevist, men at "en god latter forlenger livet" ja, det er dokumentert i en rekke internasjonale studier. Forskningsresultater fra hele verden bekrefter at latter styrker kropp og sjel på mange forskjellige måter.

En god latter setter i gang en rekke positive reaksjoner i kroppen. Den utløser "aktivitetshormoner" som stimulerer både hjertet, hjernen, lungene og sirkulasjonen. I tillegg gir latter god indre massasje til organ som sjelden er i bevegelse.

Når vi ler, spenner vi mange muskelgrupper, som vi deretter spenner av. Latter er som jogging. Pulsen øker med 30, 40 slag i minuttet, trykket forandres i bryst, og bukhule og lymfesystemet får etterlengtet mosjon. Og for alle dem som ikke synes livet er det minste morsomt, kan man faktisk oppnå denne helsegevinsten likevel. Kroppen merker ikke om du faktisk "mener det" når du ler. Du kan bruke latterøvelsene nedenfor, og oppnå den samme effekten. Se hvorfor det er viktig å le litt mer enn 15

ganger per dag.

Immunforsvaret styrkes

Negative følelser svekker immunforsvaret og gjør kroppen mer utsatt for infeksjoner. Positive følelser virker motsatt kroppens immunforsvar får hjelp til å fjerne de stressrelaterte hormonene som gir negativ immunforandring. I fjor la amerikanske forskere fram data som viste at immunapparatets evne til å angripe kreftceller var sterkere hos pasienter som lo mye.

Mindre smerte

Metoder som minsker stress og muskelspenninger, virker smertedempende. Latter har en slik effekt. Forsøkspersoner har vist høyere smerteterskel etter et latterutbrudd enn de hadde før de lo. Man tenker seg latter og humor som en støtdemper mot smerte. Allerede i 1976 kom de første studiene som anslo at ti minutters latter hadde en smertestillende effekt i to timer.

Lengre levetid

En stor undersøkelse utført av psykologer ved The Mayo Clinic i Minnesota viste at optimister i gjennomsnitt levde tre år lenger enn pessimister. I tillegg viste det seg at optimistene ble raskere friske ved sykdom.

Hjerte- og karsykdommer

Latter skal ha en helsefremmende funksjon når det gjelder hjerte- og karsykdommer. I en tysk undersøkelse blant 600 personer fra familier med hjertesykdommer var det en klar sammenheng at de som lo mye holdt seg friskere enn de som hadde et negativt syn på livet. Forskerne mente at de med en positiv innstilling produserte færre stresshormoner, og at dette beskyttet dem mot hjertesykdommer.

Bedre utstråling

Et smilende ansikt virker tiltrekkende i seg selv. Latter er glimrende trening for muskulaturen i ansiktet. Den strammer opp og gjør mimikken mer levende. Økt blodtilførsel gir også mer glød og næring. Start med et smil. Det utløser de samme kjemiske reaksjonene i hjernen som dukker opp når vi har det kjempegøy.

Mer sexlyst

Lykkemolekylet oxytocin blir aktivisert når man ler. Det samme hormonet skilles ut når du får seksuell tenning. Undersøkelser viser også at menn syns kvinner som smiler mye, er de mest attraktive. Så har du problemer med å få snøret i bunn, kan du jo prøve å le litt mer.

God trening

Latter er en god form for aerobic trening, på lik linje med jogging og roing. Latter øker lungekapasiteten og sørger altså for trening av både de utvendige og de innvendige musklene.

Tenker klarere

Man skulle tro at latter varmet opp hodet og fikk oss til å rote, men det er faktisk omvendt. En av verdens fremste latterforskere,

professor William Fry ved Stanford University i California, beskriver et sinnrikt kjølesystem som blir aktivisert ved latterutbrudd,

som faktisk får oss til å tenke klarere. Flere undersøkelser har vist at latter øker innlæringsevnen.

Friskere

Latter utløser viktige celler i immunsystemet, celler vi kaller "natural killer celler". Det sier professor Sven Svebak ved Det medisinske fakultetet i Trondheim. Han har forsket på humor og helse i nærmere 30 år. Godt humør gjør deg generelt mer tilfreds og har en "støtdempereffekt" når det røyner på, og dermed blir du mindre mottakelig for sykdom. Har du det tungt og vanskelig, bør du omgås positive mennesker. Det kan være rene medisinen. Er du tungsinnet kan kanskje et latterkurs rette på det?

 

Lær å le med

Latterterapeut Annhild Britt Gustavsen i ADesign Motivasjon & Latter holder latterkurs for bedrifter, foreninger, skoler, organisasjoner, privatpersoner osv. I fjor startet hun også opp latterklubben Go'latter'n. Her kan den som vil være medlem. Hun anbefaler alle å starte dagen med latterøvelser. Det setter i gang blodsirkulasjonen og produksjonen av såkalte lykkehormoner.

 

- Latterøvelser gir den beste effekten i et fellesskap, og på et latterkurs lærer man 15-20 øvelser, hvor noen også egner seg til hjemmebruk foran speilet, sier hun. Har du vanskelig for å le? Da bør du kanskje ta et kurs.

 

Jubellatter

Klapp rytmisk og si: «Ho, ho, ho, ha, ha, ha.» Gjenta 5 ganger og se deg selv dypt inn i øynene. Gå litt ned i knærne. Klapp deg på lårene og si: aaaaaAAAAA fra lavt til høyt, idet du spretter opp til taket med armene i været, med et hopp. Gjenta dette noen ganger. NB! Behold øyekontakten med deg selv hele tiden. Da får du følelsen av å gjøre det sammen med noen og ikke alene.

 

Grimaselatter

Klapp og si: «Ho, ho, ha, ha, ha» 5 ganger. Se deg selv dypt inn i øynene. Lag grimaser mens du sier ho ho ho ha ha ha ho ho ho osv. NB! husk øyekontakten med deg selv.

 

Mobiltelefonlatter

Klapp og si: «Ho, ho, ha, ha, ha» 5 ganger. Se deg selv dypt inn i øynene. Lat som om du snakker i telefonen med en som har fortalt deg en god historie. Le lenge og vel, men ikke glem at du skal avslutte samtalen med å si: «Åh så  fantastisk. Dette var gøy! Jeg er så glad for at du ringte meg.»

 

TEKST: VESLEMØY ØSTREM

Upgrade your email with 1000's of cool animations Til toppen