Latteryoga med Finn på TV2
God morgen Norge
 

Ny indisk medisin mot stress går sin seiersgang verden over. Se Finn Schjøll og venner prøve latter-yoga

Høye skuldre, høyt blodtrykk og høyt stressnivå er blitt den nye folkesykdommen. Men redningen er latterlig enkel - i alle fall om du ikke er redd for å dumme deg ut. Latter-yoga sprer seg nemlig raskt i den vestlige verden, og forskning viser at latter er godt for både kropp, sjel og arbeidsmiljø.

Latterlig ide Det var den indiske legen Dr. Madan Kataria som fant opp latteryogaen i 1995. Det er en ny metode for å få folk til å le, uten bruk av vitser, men ved hjelp av forskjellige latterøvelser. Han begynte med sin egen latterklubb der folk møttes hver morgen for å le. Det ble en suksess og snart dukket flere latterklubber opp. I dag møtes mer enn 800.000 indere hver eneste morgen, for å le sammen på denne måten, og det finnes omkring 5000 latterklubber verden over.

Slik gjør de det Latteryoga foregår ved at man ler sammen i en gruppe, ved hjelp av forskjellige latterøvelser som kalles hilse-latter, danse-latter, løve-latterog radiobil-latter for å nevne noen. Ved hilse-latter skal deltakerne ta hverandre i hånden og se hverandre i øynene mens de ler. I begynnelsen er latteren simulert, men raskt blir deltakerne smittet av hverandres latter og ler ekte. På få sekunder fylles rommet med latter og etterhvert får enkelte latterkramper, de holder seg på magen, ruller på gulvet osv.

Latter øker effektiviteten Ny forskning fra USA og India bekrefter at kollegaer som ler sammen i 15 minutter hver dag blir mer effektive. I tillegg blir stressnivået redusert. Studiene fra India viste at den organiserte latterklubben reduserte hjerterytmen, blodtrykket og kortisolnivået hos de ansatte. Latter øker nemlig produksjonen av immunglobulin A, såkalt IgA. Den første som forsket på humor og IgA-konsentrasjoner i kroppen var dr. Kathleen M. Dillon ved Western New England. Hun konkluderte med at en munter og glad tilnærming til livet styrker kroppens motstandskraft mot sykdommer. Nyere studier viser at IgA beskytter mot visse typer virus og infeksjoner i luftveiene. Kroppen produserer også flere T-celler når man ler. T-celler finnes i de hvite blodlegemene og er en del av immunforsvaret vårt.

- Jeg har alltid hatt troen på at latter har store fordeler. Men jeg ble overrasket over at studiene er så konkluderende, sier legen som oppfant latteryogaen.

Se God morgen Norge gratis på TV 2 Sumo. Når du kommer inn der, så rull nedover på listen til venstre og klikk på datoen 26.05.08